Containerul se utilizeaza in sterilizarea instrumentelor chirurgicale. Este realizat din aluminiu si sunt reutilizabile. Este creat cu scopul de a depozita instrumentele sau textilele utilizate in sala de operatie in timpul procedurii de sterilizare cu abur conform EN285, EN 868-1, EN 868-8. De asemenea, mentin sterilitatea instrumentelor in timpul depozitarii si al transportului acestora in conditii optime in cadrul spitalului. Containerele de sterilizare sunt formate din trei părți principale capacul, suportul inferior și filtrele.
Sistem cu Filtru
Aceste Containere de sterilizare a instrumentelor medicale sunt realizate din aluminiu, disponibile cu o bază neperforată și capac perforat sau cu baza și capac perforat (pot fi acoperite de un capac neperforat). Sunt concepute pentru a fi utilizate cu filtre de unica folosinta sau filtre textile reutilizabile.
Filtre:
– Filtrele de sterilizare de hârtie de unică folosință trebuie schimbate înainte de fiecare nouă sterilizare.
– Filtre textile pe termen lung pot fi utilizate pentru aproximativ 45-50 de cicluri de sterilizare.
– Filtre permanente (PTFE) pot fi utilizate pentru peste 1000 de cicluri de sterilizare.
Sigiliul de siguranta pentru containere de sterilizare
Conform DIN 58953-9, este recomandat și cerut ca containerele să fie sigilate astfel încât să prevină deschiderea inadvertentă a containerelor și să se asigure că este evident dacă a fost deschis sau nu un container. Containerele din aluminiu pot fi protejate de garnituri de plastic de unică folosință („sigilii de securitate”), care, odată atașate, pot fi deschise doar prin rupere.
Impachetarea instrumentarului
Este recomandat ca in aceste containere din aluminiu sa utilizat ambalaje interne simple. Acestea ajută etapa de uscare finală, permit o perioadă mai lungă de păstrare conform DIN58953-9 și face posibilă conservarea aseptică a obiectelor sterile.
Ca o alternativă la pânza refolosibilă, se pot utiliza, de asemenea, materiale de unică folosință (care nu sunt țesute). În cazul ambalajului intern, vă recomandăm să fixați colțurile materialelor de ambalaj cu bandă adezivă. În acest fel, pachetul nu se poate deschide în timpul sterilizării și blochează orificiile filtrului de intrare și de ieșire ale containerului, iar presiunea ridicată a debitului nu va deteriora containerul.
Introducerea containerului in aparatul de sterilizare
Asigurați-vă că recipientele mai grele sunt așezate mai întâi în partea inferioară a camerei de sterilizare. Pentru a preveni accidentele și pagubele mecanice pe containere, este important să lucrați foarte atent cu recipientele stivuite. Pentru a preveni colectarea condensului pe o parte (și astfel să provoace probleme de uscare), containerele trebuie plasate orizontal în sterilizator.
Indicatori
Vă recomandăm utilizarea indicatorilor de sterilizare chimică în cadrul de susținere exterior al containerelor (DIN58953-9).
Dupa sterilizare
Recipientele nu trebuie răcite la temperatura camerei prea rapid (de exemplu, nu se așează pe suprafețe reci sau nu se expun la o tiraj rece), deoarece răcirea externă excesiv de rapidă poate duce la recondensarea vaporilor de apă din interiorul containerului cu o acumulare nedorită de condens.
Depozitare si transport
În practică, sterilitatea poate fi menținută pentru o perioadă nelimitată, cu ambalaje adecvate, în condiții de depozitare controlate a spitalului (temperatură, umiditate, filtrare de aer etc.). Perioada de depozitare acceptabilă ar trebui să fie determinată de personalul de igienă responsabil.
În funcție de durata și condițiile de stocare externe are loc contaminarea și acest lucru reprezintă un risc potențial în timpul utilizării ulterioare, al transportului și al prezentării aseptice. Conform DIN 58953/9 acest factor de risc poate fi redus prin următoarele măsuri:
- Utilizarea ambalajelor interne.
- Depozitare în condiții protejate de praf. Recomandările din DIN 58953-9 privind limitarea perioadei de păstrare.
- Containere cu ambalaje interne, depozitare protejată până la: 6 luni.
- Containere cu ambalaj intern, depozitare neprotejată până la: 6 săptămâni.
- Containere fără ambalaje interne, depozitare protejată până la: 6 săptămâni.
- Containere fără ambalaje interne, depozitare neprotejată: folosiți „cât mai curând posibil”.
Curatare pentru Containere de sterilizare a instrumentelor
- Pentru curățare, utilizați numai substante de curățare neutre și produse pentru dezinfectere.
- Nu folosiți perii metalice sau materiale de curățare care pot provoca coroziuni chimice sau fizice.
- Toată partea trebuie clătită cu apă demineralizată fără a lăsa pete sau reziduuri pe ele, uscată manual.
Gasiti containere si casolete de sterilizare de diverse dimansiuni impreuna cu accesoriile cu care se utilizeaza. De asemenea, avem o gama larga de consumabile pentru sterilizare: pungi, indicatori chimici si biologici, dar si aparatura pentru sterilizare.